iPadkurs for lærere
Digitale verktøy er en del av elevens og skolens hverdag. Elever tar bilder og filmer med smarttelefoner og nettbrett og publiserer uanstrengt på sosiale medier. Dette åpner for å ta i bruk teknologi som del av oppgaver og prosjekter i skolen, men krever en trygghet hos læreren i møtet med det nye. Høsten 2013 ga vi derfor et tilbud om et lavterskelkurs i videoteknologi og bruk av filmproduksjon som læremiddel. Gjennom kurset ønsket vi å sette fokus på hele prosessen og gi råd og tips om hvordan ideer utvikles, manus og produksjonsplanlegging, opptak, etterarbeid og ferdigstilling på Ipad. Målet var å gi kursdeltakerne et praktisk opplegg som i størst mulig grad kunne overføres til deres undervisningsopplegg i ulike fag og med ulike temaer.
Kurset var et samarbeid med Momentum 2013, og vi hadde valgt meninger og tanker om kunst som ramme for kurset.
[vimeo width=»600″ height=»365″ video_id=»105479400″]
Beskrivelse av kurset
Lærerkurset ga en enkel innføring i grunnleggende videojournalistikk og digital fortelling med vekt på kunstformidling. I den praktiske gjennomføringen ble det brukt en enkel enquete-form (”5 på gata”) der kursdeltakerne av praktiske årsaker selv stilte opp som intervjuobjekter for hverandre.
Kursopplegget ble gjennomført i løpet av en dag og inneholdt følgende elementer.
- Kort innføring i hva digital fortelling er og hva vi skal gjøre; kort om hvordan vi plasserer denne formen for dokumentar med utvalgte eksempler (se over).
- Idéutvikling og planlegging
- Innføring i kamera og kort om intervjuteknikk
- Praktisk øving: ”Et spørsmål – mange kunstverk”. Deltakerne oppsøker et av kunstverkene og stiller forbipasserende et spørsmål med forankring i kunst i offentlige rom. Hva tenker mennesker om kunstverk som de vanligvis haster forbi? ”Hva betyr kunstverket for deg?”
- Redigering og visning av resultat
- Evaluering
Kursledere var Erik Ryr og Rune Kreutz. De er lærere ved Medier og kommunikasjon ved Glemmen vgs, og har lang erfaring fra film- og kulturformidling.